torsdag 20. mai 2010

Sommerens utfordringer

Hvert år hører jeg den samme klagesangen fra noen muslimske menn. 
"Nå begynner de norske damene å kle av seg." "Huff, nå kan man ikke ferdes ute". "Det går ikke ann å leve i Norge om sommeren, når damene kler seg nakne". 
Og hver gang jeg hører dette, blir jeg like eitrande provosert.

Norske kvinner kler seg ikke nakne! Naken betyr å være uten klær, og selv en bikinikledd kvinne er ikke naken. Å vise hud, i mer eller mindre grad, er en helt normal handling for et fritt menneske i den vestelige verden. Å gå kledd i t-skjorte og skjørt er ikke å være naken. Naken hud derimot kan man alltid se, både i ansiktet og på hendene til hijabkledde også. Jo visst har vi naturister i Norge, vi har eksibisjonister og vi har  mennesker som liker å kle seg seksuelt utfordrende i full offentlighet. Det er en del av frihetskonseptet. Frihet til å være den man vil være og gjøre hva man vil, så lenge det ikke skader andre. Alle har sett en toppløs dame sole seg i en hage eller park, men hvorfor ta så voldsomt på vei? Hva med å se vekk hvis synet plager deg, det er da uansett ingen synd over det du intensjonsmessig ikke har lagt opp til selv.

Hvorfor skal denne religiøst forankrede fortvilelsen, repeteres til det uendelige? Det sitter menn innendørs i sommerhalvåret som føler seg dydige som unngår offentligheten, parker, strender og folkansamlinger fordi de tror det er en synd om deres blikk faller på en kvinnes utildekkede hud. De holder seg vekk fra busser og kollektivtransport, de reiser helst bort fra Norge i sommerhalvåret. De vil ikke synde med blikk, et ukontrollert begjær eller enda værre.. å bli fristet til å forføre noen av disse kvinnene og kanskje ende opp med den ultimate synd; sex utenfor ekteskapet. Fristet av satan himself.

Men hva slags menneskesyn har disse mennene? Eller rettere sagt, hva slags kvinnesyn har de?
En kvinne er ikke mindre ærbar om hun velger å gå kledd på en mer moderne måte enn middelalderens tildekkelsespåbud. Hun er fortsatt et individ, som krever respekt for den hun er, og for hennes personlighet. Hun er ikke et objekt, uansett hvordan enkelte objektifiserer henne pga hennes klær eller oppførsel. 

Og hva med de selv? Er de virkelig så svake at de ikke klarer å styre sitt eget begjær, sin egen fantasi eller sine egne handlinger, at de kan stå igjennom disse fristelsene og ta det riktige valget?
Alt annet i livet handler om prøvelser, og å ha styrke og kraft til å velge det gode, det rette. 
Hvorfor er menn så utrolig redd for kvinners kropp og seksualitet?

Gutter, get used to it! Utfordre deg selv og dine egne holdninger, det kan være bra for deg. Og det er i allefall bra for alle parter om dere slutter å synge på den jammersangen hver vår: "norske kvinner buhu...". Ta ansvar for deg selv og vær stolt av den du er, da trenger du ikke lenger klandre andre for sine personlige valg, som er annerledes enn dine. Hvorfor bryr du deg i det hele tatt? Har du ikke mer enn nok med deg selv?

Religion gir styrke, rettledning og belønning. Hold deg til gode tanker, gode gjerninger og se at du får gode resultater. For Gud er god og Gud er stor - alltid!


3 kommentarer:

Murmeluppa sa...

Menn har glemt sin indre hijab. "lower your gaze" gjelder like mye menn som kvinner.
Og hva med "det første blikk er tilgitt, det andre ikke"? De mannfolk som klager over at de ikke kan ferdes fritt nå sommerstid, må jobbe litt med hvordan de ser på kvinnene, dersom det andre blikket fører til undergang.
Jeg er helt enig med deg, som vanlig :)
-det er ikke kvinnene sitt problem, om en mann ikke kan se dem uten å få "skitne" tanker!!
-og min shorts ligger klar til sommeren ;)

Julia sa...

Men hva er problemet her? Er ikke problemet at islam knytter ærbarhet til bekledning? Er ikke problemet at samfunns-system som tildekker kvinner skaper en voldsom seksualisering av selv de minste ting som udekt hår, bare skuldre og legger etc?

Og hva krever du av menn? Hva krever islam av menn? 'Lower your gaze'? Hvor realistisk er det? Hvor naturlig er det? Hvor praktisk er det i hverdagen...i byen, på jobb, på skole og universitet etc?

Hva med å se på hvordan islam skaper slike problemer.

Anonym sa...

Ja blir jo litt problematisk hvis muslimske menn må gå og se ned hele tiden,i redsel for å få øye på en bar kvinneskulder;-). Hvorfor er det så at i muslimske land kan man godt risikere som kvinne å bli trakassert av overkåte menn mens i Norge er det omtrent en bonus hvis en mann gidder å slenge et ekstra blikk etter deg?:-). Tror det nettopp handler om det Julia skriver ovenfor,vestlige menn er vant til å se utildekkede kvinner og dermed blir det ikke så vanvittig spennende å se en utildekket kvinneskulder om sommeren. På den måten biter sløret seg selv i halen.