torsdag 17. juni 2010

Flerkoneri

Ordet flerkoneri eller polygami foraktes av mange. De få som taler mer nøytralt om begrepet eller faktisk støtter muligheten, står en stormvind i mot. Jeg har selv diskutert og kranglet så tårene har sprutet, mot flerkoneri. Vi kan hate det så mye vi vil, men vi kommer ikke utenom at Koranen, dvs Gud, tillater det for muslimene. Kapitell 4 i Koranen An-Nisa' (kvinnene), vers 3 sier;

4:3; "Hvis dere er redde for ikke å gjøre rett mot de foreldreløse, ta til ekte det som passer dere av kvinner, to, tre eller fire. Men hvis dere er redde for ikke å kunne gjennomføre full likhet, så nøy dere med én, eller med deres slavinner. Det er det mest nærliggende for å unngå å gjøre urett".


Det Gud har gjort lovlig, kan ingen mennesker ta fra oss. Det høres kanskje grotesk ut for våre norske ører, i vår kristendomspåvirkede kultur, som kun tillater ekteskapets monogami til døden skiller dem ad. Den katolske kirken avviser skilsmisse og skilte katolikker får ikke komme til skrifte igjen hvis de utfører en slik synd. I islam er det ingen synd å skille seg, men familien er viktig, derfor har profeten sagt at skilsmisse er den tingen som Gud har tillatt oss, som han misliker mest.

Familie er viktig for alle. I vestens industrielle rikdom og moderne sfære har vi nesten glemt våre blodsbånds betydning, og kanskje mest av alt hvor verdifull historie, slektsledd og lokalkunnskap er. Vi lever som objektifiserte enheter, hver for oss, i et kommersielt og økonomisk "rikt" velferdssamfunn som tar seg av alle ubehageligheter. Vi blir født på et sykehus, vi vokser opp i barnehage og skole, vi forlater våre foreldre så fort myndighetsgrensen er nådd, noen prøver ut voksenlivets gleder allerede fra den seksuelle lavalder på seksten år. Frihet til å gjøre hva man vil, være hvem man vil og slippe ansvar for konsekvensene. Det har vi et system til å ta seg av. Noen får lønn for å rydde opp i våre tabber. Noen ukjente gravlegger oss.

Det er ikke utelukkende fordeler med modernisering av kjernefamilien og samfunnet, selv om alle nyter godt av frihet, har den en høy pris. Ensomhet, psykiske problemer, mangel på tilhørighet, et samfunn i oppbrudd der over halvparten av barna (Oslo) vokser opp uten å bo sammen med både sin mor og far. Det flyttes, det byttes jobber, stefamilier settes sammen og brytes opp igjen, du kan bli hva du vil være - men du kan også miste alt på et sekund. For hvem kjenner deg egentlig? Hvem viser deg nåde når du mister alt du har? Hvem steller deg om du blir hjelpetrengende? Noen som er glad i deg, eller noen som får lønn for det? Hva ville du selv foretrukket?

Jeg tør påstå at det er mer utroskap, elskere/elskerinner og bigami i Norge enn i muslimske land som tillater flerkoneri. Forskjellen er at partnerne ikke har samme status som en ektepartner har. Det kan være snakk om en elskerinne som brukes som korttidsmoro, én natt eller flere, eller andre seksuelle relasjoner som kun har som formål å tilfredstille en spenning og søken etter sex og nærhet de føler de trenger. Har de noen gang stilt seg spørsmålet hva de egentlig savner? Noen påstår at utro mennesker er utro fordi de mangler noe i forholdet sitt. Jeg er ikke så sikker på dette. Ofte uttaler utro partnere i ettertid at de elsker sine ektemaker fullt ut, men at de trengte noe "mer", noe "annet". Jeg rettferdiggjør ikke utroskap eller forherliger flerkoneri med å skrive dette, men jeg syns det er på høy tid å snakke høyt om noe som alltid har eksistert, men som ingen egentlig liker å snakke om.

Livet har lært meg mye, det finnes ikke en fasit på livets utfordringer. Det som er rett for en person, kan være helt feil for en annen. Ofte er situasjoner sammensatte og "gode råd" ikke overføringsbare.

Når det blir snakk om flerkoneri dreier debatten som ofte om utroskap. Jeg ville selv følt at min mann var utro om han ektet en ekstra kone. Han giftet seg tross alt med meg, og det var et 1-1 ekteskap jeg gikk inn i. I ettertid har jeg møtt mennesker som lever på en annen måte og som takler en vanskelig livssituasjon med å finne alternative løsninger. Løsninger som er mulige, men som kanskje ikke er så allment sosialt aksepterte. Mitt sinn har blitt åpnere for designekteskap.

Jeg kjenner en dame som er barnløs og ugift. Hun har ikke fått sjansen til å bli gift, selv om hun har ønsket en livspartner i hele sitt liv. Mange faktorer spiller inn på hvorfor situasjonen er som den er, men status var at hun følte seg ensom og ulykkelig. Hun blir så kjent med en gift mann gjennom en fritidsaktivitet, og de får en stadig voksende, god tone sammen,  gjennom flere år. Etter ti år innrømmer de begge at de har varme følelser ovenfor hverandre. Mannens ekteskap er i parkeringsmodus. De har voksne barn som er flyttet ut, de respekterer hverandre og ønsker å leve sammen, men kona har frasagt seg ønsket om mere sex. Dette er ikke en episode som har oppstatt hvor de krangler eller noe helt konkret har skjedd, hun misliker sex og har bedt han om å få slippe mer. Hun har likeså gitt han tillatelse til å ha sex med andre, på en diskré måte. De ønsker begge to å leve sammen i et ekteskap og være samlingspunktet for deres familie og slekt, og de ønsker det beste for hverandre. Mannen innleder et forhold til den yngre ugifte, og de lever nå i et parallelt forhold. Fordi de ikke er gifte, lever de begge i synd - både for sin kristne samvittighets skyld og ovenfor samfunnets moralnormer er han utro og hun medskyldig. Men er det egentlig så moralsk forkastelig? Hva syns du selv? 3 misfornøyde blir til 3 fornøyde, så hvorfor ikke?

Det skal ikke være en hemmelighet om han ber om gjengifte, og kvinnen skal stå fritt til å ønske seg ut av ekteskapet om det er noe hun ikke kan akseptere og leve med. Det skal også være en ærlig og god intensjon bak ønsket om ekteskap. Å bruke ekteskap som en midlertidig avtale for sex, er ikke riktig og ikke lov i islam (sunni). Det skal heller ikke brukes som "riset bak speilet" om at jeg tar en kone til eller fler, om du ikke gjør meg fornøyd. Ingenting av dette hører hjemme i hjertet til en god troende. Menn på profetens tid ble oppfordret til å ta til seg krigsenker, og særlig mødre med barn, for å forsørge og beskytte dem. Fordi bigami og polygami er forbudt i Norge, foregår alle flerkoneekteskap i det skjult. De inngås med velsignelse fra en imam, noe som er nok for muslimer. De trenger ingen juridisk binding av et offentlig inngått ekteskap. På en måte er det pussig at en muslimsk mann kan bli fengslet for å inngå to ekteskap, mens han gir dem begge likt av sin tid, sine penger og sin kjærlighet. Hvis han hadde hatt en elskerinne (eller flere) på si, ville det var helt greit for alle? Kanskje ikke helt sosialt akseptert, men sett gjennom fingrene med og absolutt intet lovbrudd. Da ville han kanskje etterlate en elskerinne som satt ensom igjen, som kanskje følte seg mindre verdt, misbrukt og utnyttet, som ikke hadde en far til sine barn (hvis hun ble gravid) og som ikke hadde noen til å gi henne omsorg og oppfølging når hun var syk eller ble gammel. Det er mange måter å ha elskerinner og elskere på, men de har uansett en lavere status enn ektepartner, både juridisk, sosialt og religiøst.

Det sitter så mange ensomme sjeler der ute og har ingen. Jeg liker at Koranen oppfordrer oss til å hjelpe de ugifte til å gifte seg. Alle trenger vi familie, kjærlighet og tilhørighet. Vi trenger alle noen.
I Norge i dag er det nok single til å lage par av single, vi har ingen mangel på menn pga krig eller død. Vi bør derfor søke å hjelpe de som vil ha seg en livspartner til å finne hverandre. Allikevel syns jeg islams muliggjøring av et samfunn der man tenker mer på de enslige, gamle, syke, enker og foreldreløse barn, og det å dele av det vi har, som noe svært vakkert og barmhjertig. Ekteskap er ikke kun sex. Ekteskap innebærer trygghet, tilhørighet, økonomisk hjelp, praktisk hjelp, støtte, beskyttelse, sosialt samvær, barn, familie, slekt, omsorg i alle livets faser. Ingen fortjener å være alene.

Jeg vet at denne damen jeg kjenner hadde fått det enda bedre med seg selv om de kunne blitt religiøst velsignet/gift, slik at hun visste at hun ikke syndet (kristent livssyn). Jeg kan bare si det igjen, islam har svar og løsning på alt i livet. Når vi våger å utfordre oss selv, så kan vi se Guds faktiske skjønnhet i alt.13 kommentarer:

Anonym sa...

Utifra det du skriver her,forundrer det meg at det da ikke skal være lov for en muslimsk kvinne å gifte seg med flere menn? Det finnes da nok av muslimske kvinner som vantrives i sitt ekteskap,ikke fordi mannen mishandler dem men rett og slett fordi følelsene mellom dem har forsvunnet. Så er det jo det at hvor mange av de som har flere koner,er det som gifter seg med en foreldreløs eller en enke? Mitt inntrykk(som godt kan være feil)er at de gjerne gifter seg med en yngre og penere når førstekonen har blitt for kjedelig. I tillegg er jo dette med utroskap(som jeg synes er skammelig)at det gjerne er to som velger å være utro mens i mange muslimske land får ikke engang førstekonen vite noe før hun plutselig står der eller etter mannens død,når hun oppdager at det er flere som har rett på arven etter ham.

Anonym sa...

så fint innlegg. Veldig interesangt å lese.
Mvh Linn

Julia sa...

Det er så mye å si om dette at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne.

En god plass er likevel dette: kvinner er menns likeverdige og en kvinne er dermed like mye for en mann som en mann er for en kvinne. Kvinner er hele mennesker som ikke er istand til å dele sin elskede mer enn menn kan (individuelle untak finnes selvfølgelig fra begge kjønn).

Å si at 'vi må godta dette fordi koranen sier at sånn er det' kan unnskylde så mangt. I det samme sitatet om flerkoneri kan vi også se at menn tillates å ha sex med slavinner. Om han ikke kan gjøre rett for kone nummer to må han 'nøye seg med' sin første kone og de slavinner han måte holde i sin høyre hånd.

Hva slags ideologi/religion er det som får folk til å godta slikt?

Her unnskylder du Valgerd flerkoneri med at menn i vesten har elskerinner istedetfor som lever i det skjulte. Jeg har lyst til å stille deg noen spørsmål om dette:

1) har du noen tall som underlag for din påstand om at utroskap er mer utbredt i norge enn i muslimske land?

2) Hva med kvinner som har elskere? Hvorfor skal ikke de ha flere ektemenn som en alternativ løsning ifølge islam?

3) Om islam tilbyr en slik vakker løsning for familien hvorfor gjør da islam kvinner økonomisk avhengige av menn? Kvinner i deler av den muslimske verden er ikke bare nektet lik rett til skillsmisse i lov men også i overlevelsesgrunnlag.

4) Jeg ser muslimer diskutere om kone nummer en kan nekte mannen sin å ta en kone nummer to. Dette diskuterer de i fullt alvor. Hva slags ideologi får folk til å tenke sånn om kvinner?

Valgerd sa...

Salaam "anonym1";
takk for at du skriver! Kvinner kan ikke ekte flere menn pga flere ting; for det første har ikke Gud tillatt det, og vi kjenner aldri all kunnskap som ligger bak Hans kloke avgjørelser. De tingene vi vet er at kvinner blir gravide og føder barn. Det er ethverts barns rett å kjenne sitt biologiske opphav, derfor skal ikke en kvinne ha sex med mer enn én mann av gangen, og hvis hun skiller seg skal hun ha et opphold på minst 3 menstrausjonssykluser før eventuelt gjengifte. En annen grunn er at kvinner som går gravide og føder barn ikke er i stand til å ta på seg det ansvaret en mann har, som å beskytte, forsørge og ta praktisk ansvar for familien, slik mannen er pålagt i Koranen. Det tredje er at hun ikke er i stand til å fysisk beskytte og verge en mann slik han er pålagt å gjøre for henne, pga barnefødsler og sin feminine fysikk. Hun kan ikke reise fra sine barn og sine nærmeste (omsorgsansvar for foreldre, syke etc) for å krige, hvis det ikke er et absolutt behov for det. Kvinner er kvinner og menn er menn, vi er likeverdige ovenfor Gud, men vi er skapt litt forskjellige og skal utfylle hverandre - sammen. Det er noe av den kjente forklaringen på hvorfor ikke flergifteregelen gjelder for begge kjønn.

@valgerd

Valgerd sa...

asalamu aleikum Julia!
Hyggelig å se at du fortsatt leser bloggen min :-).

Det at en muslim må akseptere Koranen som Guds rettmessige ord, gjelder såklart kun for oss. Hva du og andre legger i Koranen, må bli deres egen vurdering. Det at en mann kan ha sex med sine slavinner er ikke en ond oppfinnelse som kom nedfelt i Koranen, det var en utstragt praksis på den siden at menn hadde sex med akkurat hvem de ville. Det kristendomsbaserte monogamiet fantes knapt på den arabiske halvøy, eller noe annet sted i verden for den saks skyld. Koranen ga mange veiledning til å holde seg til sitt eget, som kone/koner og egne slaver. Slavene ble allikevel frigitt én etter én, da profetens følgesvenner viste slike gode gjerninger. Det står også nedfelt i Koranen at det beste er å frigi sine slaver. For å forstå denne praksisen må man sette seg inn i det historiske perspektivet som gjaldt for middelalderen, ikke lese det ut fra dagens samfunn. For oss er slaveri barbari og å tenke seg at et menneske ikke skal ha sin fulle frihet på alle områder er utenkelig for oss.

Du spør hva det er som får oss til å godta Guds ord. Det er overbevisningen om at Gud er vår Skaper, Den ene Gud som vet best og som har sendt sendebud for oss gjennom alle tider, met budskapet om å følge Hans ønske for oss. Det kalles i dette tilfellet, religionen Islam.

Hvorfor kvinner ikke kan gifte seg med flere samtidig svarte jeg på i forrige kommentar.

Islam gjør ikke kvinner økonomisk avhengige av menn. Tvert i mot, hun står fritt til selv å arbeide. Dette viser eksempler fra profetens eget liv, som var ansatt hos sin første kone Khadidja r.a. som eide et stort handelsimperium og ansatte han som handelskaravanesjef. Koranen pålegger ektemenn forsørgeransvar for sine koner, og det er en vakker ting. Det fantes ikke svangerskapspermisjon, sykemelding eller barnehageplass på den tiden. Det var derfor viktig å formalisere mannens ekteskapelige forpliktelser for å sikre at alle kvinner fikk mat, hus, tøy og alt de trengte i ekteskapet.

Diskusjonene rundt flerkoneri er mange. Som du sier er et av temaene om mannen må be sin kone om tillatelse for å ekte flere. Her kan jeg bare si hva jeg selv mener, siden - som du vet - det finnes flere forskjellige uttalelser fra de lærde på den saken.
I utgangspunktet kan ingen nekte noen, noe som Gud har tillatt. Derfor nei, en kone kan ikke nekte sin mann å ta gjengifte. Selv ikke en formalisert ekteskapskontrakt kan hindre dette, siden man ikke står fritt juridisk sett til å inngå ekteskapsavtaler som begrenser sharia. Det som imidlertid er et faktum er at hun kan i denne kontrakten forbeholde seg retten om å be om og få (automatisk) skilsmisse fra mannen, dersom han tar gjengifte. I noen land ser vi at kvinner nektes skilsmisse av sine menn og at de blir sittende fast uten mulighet til å gifte seg på nytt. Dette er selvfølgelig feil og uislamsk. Hun er rett til skilsmisse, selv om hun formelt sett skal be sin mann om det, og han er den som skal fatte en skilsmisseavgjørelse. Nekter han dette, kan hun oppsøke en dommer og be om skilsmisse ved dom. I slike tilfeller skal det foreligge grunner til å innvilge, og det skal ha foregått mekling og ekteskapsrådgivning.

Ekteskap skal også være offentlig kjente, dette sa profeten selv. Det er tradisjon/sunnah å markere ekteskapsinngåelser med en liten middag/fest/walima. Det er ikke god kutyme å holde skjult for sin første kone at han har tatt gjengifte, om han vet at hun vil mislike det eller skille seg. Det skal heller ikke forskjellsbehandling mellom konene, derfor er det hans plikt å dele rettferdig av sin tid, sine penger og sin kjærlighet. Klarer han ikke dette, er det bedre for han å ikke inngå gjengifte (sier også Koranen).

Fordi det i Norge i dag vil være svært begrenset mulighet til å behandle konene likt, særlig i forhold til arv og juridiske rettigheter, er det en majoritetsoppfatning at flerkoneri ikke er lov i Norge.

Anonym sa...

I det verset du la inn,stod det de "foreldreløse". Hvorfor er det da tillatt for muslimske menn å gifte seg med "ikke-foreldreløse" kvinner? Har også forstått at dette dreier seg om når det er mangel på menn feks pga krig-hvorfor er det da tillatt for muslimske menn å gifte seg med flere enn en kvinne når det ikke er mangel på menn?

Anonym sa...

Hei
Jeg ser det at du skriver ved siden av på bloggen din at Normen ikke vet noe om Islam og derfor blir det mye fordommer og fremmedfrykt. Jeg er ikke enig i det lenger. Mange vet mye om Islam og ikke liker hva det står for. Akkurat some det med flerkoneri, noe som for meg er helt på jordet. Du legger opp en masse forutsetninger for at det skal være bra, men 1 man og kone er normalen her og ifølge landets lover. Det er mange ting som ikke høres bra ut i mine ører. I det ene øyeblikket så må man følge det Gud skriver og i det neste ikke. Som det med slaver, du sier det er fra gammelt av og ikke i dagens samfund. Men flerkoneri er like jo like uaktuelt i dag det og. Det er ingen tvil om at Islam er en relgion for men, kvinner har langt fra så mange rettigheter som men. Som du selv sa: mannen bestemmer...
Og hvor mange menn er 100% rettferdige? Ingen!!! Og derfor skulle ( ifølge koranen ) ingen menn ha flere koner.. Det vil alltid bli noe som vil være skevt fordelt i et flerkone-ekteskap. I dagens samfund er det likestilling på en helt annen måte en i Islam og det ser folk. så det er ikke uvitenhet som er problemet, men Islam og det det står for som folk ikke liker. Dette er bare noen av mine observasjoner over lang tid. Man må ikke se seg blind på hvordan man ønsker virkligheten skulle være... Bare et litet tips :)

Anonym sa...

Hei igjen.
Jeg glemte noe i mitt forige innlegg. Du vet jo at Islam oppfordrer til å bryte landets lover hvis det går mot Islam? Som du selv sa at Imaner her i Norge vier muslimer med flere koner og det er bra nok for muslimer. De bryter de Norske lovene og hva er så bra med det? Dette er ikke noe nytt for meg dette med flerkoneri i Norge, men at du som er født og oppvokst i Norge synes dette er helt greit, det sier jo egentlig sitt.. Det er trist når dette skjer. Og det tyder jo på at muslimer ikke er noe interesert i å integrere seg i Norge. Og så lurer du på hvorfor mange Norske er skeptiske? Du forsvarer at muslimer bryter Norske lover og ser ikke at det skaper forskjeller i landet. Ja, når du som er Norsk ikke ser det så er det ikke rart at de som kommer hit til landet ikke ser det... Det kan bare være en lov og det er landets lover... Dette er grunnlaget for at et samfund skal kunne fungere.. Ikke disse lovene er for deg og disse er for andre. Alle lover er for alle.. Kjenner en tristhet i mitt hjerte..

Julia sa...

Jada valgerd jeg leser bloggen din jevnlig jeg.
Men når en person som deg ender opp med det kvinnesynet du har da skjønner jeg ingenting lengre. At du kan godta for eksempel at en mann kan gifte seg med en kone nummer to uten å spørre sin første kone...at du kan si at dette er en vakker ideologi/religion. Det skjønner jeg ikke på noe som helst vis.

Jeg tror jeg med hånda på hjertet kan si at din klargjøring til meg her er det mest deprimerende jeg hittil har lest av islams påvirkning på konvertitter.

Valgerd sa...

salaam Julia,

Jeg forventer ikke at du skal forstå, akseptere eller like. Alt du nevner er også ting vi muslimer diskuterer. Ingen ser sort/hvitt på dette temaet. Det var derfor jeg ble inspirert til å skrive et innlegg om emnet med et litt mindre negativt fortegn enn mange andre gjør til stadighet. Ha en god dag og fin sommer!

Anonym sa...

salam.

jeg kjenner en mann som var gift med en kone i mang år. de fikk ett barn sammen. men for to år siden giftet han seg i skjul med kone nr. 2 uten å informere den lykkelige kone nr.1.. Hans argumentasjon var at islam ga han denne retten. I hans øyne gjorde ha ikke noe feil. dette såret n.1 innvendig og hun slet seg gjennom det i mange måneder. hun følte seg nok mindre verdt enn nr.2 som sies å være pener, lysere og yngre. dett såret meg også fordi jeg kjenner nr. 1 som mashaAllah er en god muslim og har en far som er imam. hun skjønte ikke hvordan hennes mann gjennom mange år, barnes far kunne inngå ekteskap i all hemmelighet uten å si i fra. hun merket ikke noe. etter mitt kjønn ser jeg det som utroskap. jeg har settet meg godt inn i flerkoneri noe jeg missliker. vi lever 2010. den eneste grunnen til at en mann i norge/vesten gifter seg med en til eller kanskje enda en er intet annet enn sex problemer. eller at han vil ha flere barn.

Anonym sa...

og forresten fin blogg:)
du skriver kjempe bra! selv om jeg tross alt er uenig i å forsvare flerkoneri, uansett hvor høyt jeg elsker gud og koranen. det hører ikke hjemmet i 2010. ekteskap, for meg er noe spesielt mellom to mennesker. ikke tre,fire eller fem. jeg ville skilt meg på flekken og meldt i fra til politiet.
flerkoneri er uanset uakseptabelt her i norge. synes muslimer også skal følge norske regler. det skader ikke å ha en, hvis hun blir for kjedelig er det ingenting som hindrer en i å skille seg, gifte seg med elskerina/ hun andre mannen vil ha. jeg ser på slike menn som kvinne fiendtlige og usiviliserte. jeg har null respekt for slike menn. de viser bare hvor grådige og onskapsfulle de er. slike burde settes i bur. jeg kjenner det koker over her. skal gi meg jeg;P

du for ha en fin kveld søster. stå på med ditt arbeid. du er virklig inspirerende.
Mona

Anonym sa...

Hvis alle Menn skal ha flere Koner?Er det nok Kvinner til alle Menn då?I Gamle Testamentet hadde Menn flere Koner.Men i Nytestamentet er det kun lovlig med ei Kone.Det er flere Menn i Muslimske Land der det er flere Menn uten Kone,fordi flere Menn har flere Koner.Arabiske Kongen har 30.Koner.