mandag 23. august 2010

7. Ramadan

Folk er opptatt med å faste i Ramadan, det er en stor jobb. Det skal lages mat og handles, dagliglivet går videre med sine plikter, og de fleste har en jobb å holde. De som kan velge når de vil ta ut ferie, prøver å legge sin ferie til Ramadan for at det skal bli enklere, eller de velger å reise til familie og venner i hjemlandet (dvs fødselslandet eller etnisk tilhørighets opprinnelsesland).

I år er det mange timers faste mellom soloppgang og solnedgang, men selv om det er hardt i Norge med langt intervall er det også temperaturforskjeller som gjør fasten ekstremt hardt i Nord-Afrika eller Midt-Østen og Asia. Venner rapporterer om varme opptil 49 og 51 grader celsius. Da blir tørsten prekær og tidsvis farlig.

Det er vanskelig å få folk til å jobbe noe ekstra i denne tiden, og de som er avhengig av arbeidere til fysisk arbeid som renovering og andre fysiske krevende jobber, sliter med å få folk til å jobbe.  På mange måter står nesten alt stille i Ramadan.

Det er ikke uvanlig at man legger seg til å sove så mye man kan før fastebrytingen, for å overbære sulten og utmattelsen som begynner å sette tydelige spor nå. Og det er hardt. Det skal være hardt. Man skal kjenne på offerfølelsen, som gir indre styrke og fornyet tro.

Og vi gleder oss allerede til Eid ul-fitr, festen og maten som markerer avslutningen av Ramadan.

Ingen kommentarer: