søndag 12. september 2010

30. Ramadan

Full forvirring i år som hvert år, NÅR er det egentlig Eid? Vi som følger månekalender har månedsskifte når nymånen vises, men siden det bor muslimer over hele kloden er det naturlig nok en liten utfordring hvert år, hvem ser månen og hvem stoler på at den som sier han har sett månen snakker sant?

Profeten ba oss stå samlet, som en enhet (ummah) og gjøre fellesskapets beste. Vi bør derfor feire Eid samme dag. Allikevel er det altså slik at religiøse ledere i Saudi-Arabia ikke tar månesyningsvarsel fra andre land som egen observasjon. I tillegg har vi tidssoner, skydekke og andre utfordringer om noen ser månen eller ikke. Hver kveld 29. Ramadan ved solnedgang sitter mennesker og speider etter månen. Fasten varer altså 29 eller 30 dager. En måned har aldri mer enn 30 dager. Det betyr at hvis noen ser månen, blir det Eid (1. Shawwal) dagen etter, og hvis ingen ser månen blir det en siste dag med faste.

Noen land har prøvd å løse denne utfordringen med utregninger om når datoen logisk nok skal falle, og prøver å innføre bruk av denne moderne muslimske kalenderen. Med mindre hell er den kun delvis ønsket velkommen. Det var ikke slik profeten lærte oss å praktisere det.

I tillegg til månesyningsdilemmaet har vi det politiske maktaspektet i bildet. Det er ikke alle muslimer i verden som er komfortable med å ha Saudi-Arabia som den eneste autoritet i saker, og det er derfor vanlige at nasjonale interesser samler grupper av muslimer. Først og fremst viser muslimene sin lojalitet til sin etniske tilhørighet eller opphavsland. Dvs at pakistanere i Norge gjør det som Pakistan sier er riktig osv. Tyrkere, marokkanere, libyere, irakere, iranere osv feirer gjerne over 2 eller 3 forskjellige dager.
Dette er selvfølgelig trist, siden det er med på å differensiere oss ytterligere enn nødvendig, som muslimsk enhet. Det er forsøkt mange varianter for å løse opp i dette, men slik jeg oppfatter det blir vi aldri enige.

Konvertitten Per Yousef Assiddiq så månen på Nøtterøy onsdag kveld, og Islamsk Råd Norge hadde forhåndsmeldt at torsdag 9. september var Eid ul-Fitr dagen i Norge. Allikevel fulgte de fleste av oss veiledningen fra Mekka, om at fredag 10. september var korrekt dag, slik den øvrige araberverdenen gjorde. I Norge feiret ca halvparten av pakistanerne Eid torsdag og resten fredag. Noen små grupper feiret også lørdag.

Ingen kommentarer: