mandag 20. september 2010

Hva slags muslim er du?

Dette spørsmålet fikk jeg ofte da jeg var nykonvertert, og forsto ikke så mye hvorfor det stadig ble stilt, den gangen. Jeg svarte alltid "en vanlig muslim som følger profetens tradisjon, en sunni muslim". I dag er det jeg som spør andre hva slags muslimer de er.

Det er helt naturlig at religionens teologi sklir over i andre rammer av samfunnsfag, psykologi, åndelighet, kultur, økonomi og sosiologi. 1431 år og 1,5 milliarder mennesker tatt i betraktning, det finnes neppe to helt like muslimer. Men det finnes trender, det finnes "skolebok islam" og det finnes sekterisme. Det finnes midt-østen islam, islamske stater, islamisme og det finnes euro-islam. Det finnes nasjonale forskjeller, kulturelle barrierer og det finnes ikke minst moderne vekkelsespredikanter som misjonerer for "ekstrem islam".

Så hva er jeg?
Jeg er først og fremst norsk. Med norsk mener jeg at jeg er hvit, født av to norske foreldre og har vokst opp i Norge. Jeg har bodd i Norge i hele mitt liv og jeg er glad i Norge. Ikke bare høye fjell og dype daler, men jeg verdsetter kongeriket Norge, parlamentarismen og sosialdemokratiet. Jeg liker norsk kultur. Ikke bare er den "min", men jeg har vokst opp med frihet hele livet til å si og gjøre hva jeg vil, og jeg setter pris på fred, ytringsfrihet, likestilling og demokratiet vårt. Jeg setter pris på antivold og antirasisme, rettssikkerhet, trygghet, velferdssystemet som ivaretar de svake og trengende, skattesystemet som sikrer jevnere fordeling av godene og vårt fokus på miljø og helse. Gang på gang er Norge kåret til verdens beste land å bo i.

Hvorfor i all verden ville jeg bli muslim når jeg er norsk?
Jeg vokste opp med statskirke kristendom. En av og på knapp for når vi tror og når vi ikke tror. Vi går til dåp, bryllup og begravelse, men i hverdagen er Gud ikke eksisterende for de fleste. Han er en nødhjelps julenisse man tror på når troen på det konforme og egenkraften har utvannet sin kraft. For meg var det viktig å finne "meningen med livet". Jeg har gått en del i motvind i mitt unge liv og jeg måtte tro at det fantes noe mer, noe større. Jeg fant trøst i min tro på Gud. Jeg lærte om islam og fant den logisk, vakker og troverdig. Studier i flere år, i kombinasjon med å bli kjent med muslimer, gjorde det til et naturlig valg for meg, selv som etnisk norsk.

Islam er teologi, islamisme er altomfattende.
Den store forskjellen jeg ser mellom muslimer i dag, er om de ønsker et sekulært samfunn eller en sharia stat (islamsk stat). Jeg er en sekulær muslim, dvs en muslim som ser det som riktig å leve i et fritt og demokratisk samfunn, der alle innbyggerne skal behandles likt uansett tro og tilhørighet. Gud ga oss fri vilje og Koranens budskap er kjærlighet satt i system. Jeg kan på ingen måte se at en fundamentalistisk og undertrykkende overvåkingsstat kan tilrettelegge for Guds nåde og skjønnhet. Mennesker gir seg selv gudommelig makt og fungerer som diktatorer. De gjør alt annet enn det Gud har bedt dem om å gjøre.

Veiledningsplikt har blitt overvåkingspoliti.
Muslimer internkontrolleres sterkt fra egne rekker. Det blir liksom aldri bra nok. Jeg har ikke hørt ett menenske som har henvendt seg til meg de siste fire årene med ydmykhet og et undrende blikk når de ville "korrigere" meg i noe. Belærenhet, kritikk, mobbe- og hersketeknikker er snarere det man møter. Det er en smittsom holdning, som læres av de eldre og går i arv. Når små jenter hakker på andre små barn i skolegården og sier "du ække muslim som ikke har på deg hijab" er det alt annet enn pen oppførsel, og absolutt ikke profetens tradisjon.

EU-godkjent?
Jeg undrer meg stadig når jeg møter nye muslimer. Det er vanskelig å forstå balansepunktet deres. Noen er strenge på enkelte områder og svært liberale på andre. Det står ikke i sammenheng. Det kan skyldes manglende kunnskaper om religionen, kulturelt press og fokus på enkeltområder eller rett og slett personlige valg. For å sette det veldig på spissen kan en gambier være først og fremst opptatt av å være hyggelig og ærlig, mens en iraker kan være mer opptatt av ære og respekt, en pakistaner av kjønnsroller og en indoneser av ivaretagelse av naboskapene. Europa er vuggen til  det fritt tenkende vesten, og har hatt en kraftig vekst av muslimske innvandrere de siste tyve åra. I starten var det velkommen med arbeidsinnvandring og senere med flykningeinnvandring. Så nådde mange sitt følelsesmessige nok-punkt da innvandrertallet ble i majoritet i enkelte bydeler og asylpolitikken ble økonomisk lotto, fremfor nødvendigvis humanitærpolitikk. Enhver som ikke reagerer med frykt eller mistenksomhet når ditt lokalmiljø dramatisk forandres over kort tid, må være ignorant og relativt dum. Det ligger i menneskets natur og flokkinstinkt at vi søker til våre egne og beskytter oss mot fremmede mulige farer.  At mange muslimer har en mørk hudfarge er ikke trusselen. Det som vekker bekymring er ikke fargespekteret, men deres verdier, holdninger, deltagelse i samfunnet og ikke minst politiske mål.

Hvis Norge fikk så mange muslimske innvandrere at de kunne vunnet et valg og innført endring av grunnloven og gjort Norge til en shariastat, da ville noe ha gått veldig galt på veien.
Jeg er muslim og jeg støtter ikke en shariastat i Norge. Mange muslimer støtter ikke at Norge skal gjøres om til noen shariastat, men flere gjør akkurat det. De håper og drømmer om en fundamentalistisk stat der islam skal være altomfattende og kontrollerende, givende og dømmende i alle ledd. Der vi skal tas tilbake til middelalderske praktiseringer av vitnesbyrd, økonomiske regler, familielover og ikke minst straffelover vi har forlatt for hundrevis av år siden. Dette skremmer vettet av meg.

Når sant skal sies er det svært lite sannsynlig at noe sånt noen gang skal kunne skje, men jeg finner det urovekkende når norske barn, født i Norge, 2. eller 3. generasjons innvandrere eller konvertitter mener dette. Eller anda værre, jobber aktivt for det.

Politikk
Islamismen misbrukes i dag mye av nasjonale grupperinger som driver nasjonal eller internasjonal "frigjøringskrig" eller anti-amerikansk polarisering.  Det jeg misliker mest er når disse karismatiske gruppene lurer folk til å tro at dette er islam og at dette er en muslimsk plikt å godta eller helst delta i.
Det er ikke Allah og profetens islam å spre hat og krig.

For å se litt nærmere på hva som er profeten Muhammads (Guds fred og nåde være med han) islam, vil jeg gjerne lime inn avskjedstalen hans, som han holdt for sine følgesvenner under hans siste reise til Mekka på pilgrimsreise;


After praising, and thanking Allah he said:
"O People, lend me an attentive ear, for I know not whether after this year, I shall ever be amongst you again. Therefore listen to what I am saying to you very carefully and TAKE THESE WORDS TO THOSE WHO COULD NOT BE PRESENT HERE TODAY.
O People, just as you regard this month, this day, this city as Sacred, so regard the life and property of every Muslim as a sacred trust. Return the goods entrusted to you to their rightful owners. Hurt no one so that no one may hurt you. Remember that you will indeed meet your LORD, and that HE will indeed reckon your deeds. ALLAH has forbidden you to take usury (interest), therefore all interest obligation shall henceforth be waived. Your capital, however, is yours to keep. You will neither inflict nor suffer any inequity. Allah has Judged that there shall be no interest and that all the interest due to Abbas ibn 'Abd'al Muttalib (Prophet's uncle) shall henceforth be waived...
Beware of Satan, for the safety of your religion. He has lost all hope that he will ever be able to lead you astray in big things, so beware of following him in small things.
O People, it is true that you have certain rights with regard to your women, but they also have rights over you. Remember that you have taken them as your wives only under Allah's trust and with His permission. If they abide by your right then to them belongs the right to be fed and clothed in kindness. Do treat your women well and be kind to them for they are your partners and committed helpers. And it is your right that they do not make friends with any one of whom you do not approve, as well as never to be unchaste.
O People, listen to me in earnest, worship ALLAH, say your five daily prayers (Salah), fast during the month of Ramadan, and give your wealth in Zakat. Perform Hajj if you can afford to.
All mankind is from Adam and Eve, an Arab has no superiority over a non-Arab nor a non-Arab has any superiority over an Arab; also a white has no superiority over black nor a black has any superiority over white except by piety and good action. Learn that every Muslim is a brother to every Muslim and that the Muslims constitute one brotherhood. Nothing shall be legitimate to a Muslim which belongs to a fellow Muslim unless it was given freely and willingly. Do not, therefore, do injustice to yourselves.
Remember, one day you will appear before ALLAH and answer your deeds. So beware, do not stray from the path of righteousness after I am gone.
O People, NO PROPHET OR APOSTLE WILL COME AFTER ME AND NO NEW FAITH WILL BE BORN. Reason well, therefore, O People, and understand words which I convey to you. I leave behind me two things, the QURAN and my example, the SUNNAH and if you follow these you will never go astray.
All those who listen to me shall pass on my words to others and those to others again; and may the last ones understand my words better than those who listen to me directly. Be my witness, O ALLAH, that I have conveyed your message to your people".[1]
MuhammadNinth Day of Dhul Hijjah 10 A.H. (632 CE)


2 kommentarer:

Murmeluppa sa...

Mashaallah søster!!! <3

Anonym sa...

Innledningsvis i Ibn Ishaq's Mohammed-historie forteller han om hvordan Mohammed stammer nedstammer fra Adam. Hvis Adam var det første menneske, da stammer vi vel alle derfra og ikke noen grunn til å skryte av at man har slike "fornemme slektsbånd". Enig?