mandag 28. mars 2011

Tips til Teatime

Du har sikkert ikke klart å overse reklamen for Antirasistisk senters "Teatime" kampanje?

Kampanjen har slått alle grenser av forventninger, og det står nå over 1.000 nordmenn på liste i kø for å få besøke en muslim, drikke te og bli bedre kjent. For en fantastisk nyhet! Ikke bare muslimer burde juble høyt over velkomsten og deltagerantallet, men den vanlige mann i gata burde også slå på stortromma av begeistring for at en antirasistisk kampanje mot fordommer får en slik varm deltagelse, i et bredt utvalg av befolkningen. Vi motbeviser det trangsynte, medieskapte, stereotype bildet av at muslimer er uintegrerte, fiendtlige mot vestens verdisyn og at nordmenn flest er fordomsfulle. Det er vi nemlig ikke!

Har du ennå ikke besøkt en muslim og har lyst? Ta kontakt med Antirasistisk Senter, eller gå inn på facebook siden til Teatime som 8228 andre har gjort.  

Er du muslim og har lyst til å invitere noen hjem til deg? Ta kontakt samme sted, eller invitert på eget initiativ de du har lyst til. Det kan være en nabo, en arbeidskollega, en du tar bussen sammen med, en bak kassa på Rimi, ja, hvem som helst som kan være interessert i å bli bedre kjent med muslimene i Norge.

Har du betenkeligheter med å invitere, kan jeg gi deg noen tips i kjølvannet av noen arrangerte besøk;

1. Avtal et klokkeslett fra og til du inviterer. Det er lettere å finne tid i en travel hverdag når vi vet at vi kan gi bort en time eller to, istedenfor at et besøk tar opp hele kvelden, eller hele uka. Det er ofte så hyggelig å få besøk at besøket ikke går hjem og i familier med små barn, lange arbeidsdager og annet som forplikter kan dette være det største problemet  - nemlig å finne tid. Men 1 time, det har alle! Og har du 3 ledige timer, kan det gå ann å invitere gjester 3 ganger, fremfor et besøk som sitter i tre timer. Hvis tid er et tema for deg. Du kan også invitere flere gjester samtidig som ikke kjenner hverandre fra før. På interessert lista er det ofte 1 eller 2 personer, så du har nok plass til 3-4? Flere får komme på besøk.

2. Er du redd for å ikke kunne svare på spørsmålene de stiller?
Ingen forventer at du skal være islamekspert eller "perfekt" muslim. De vil møte deg, akkurat som du er. Islam er mangfoldig og nå kan du få lov til å vise frem deg selv og din islam, uten at noen setter deg i bås. Det er også lov å si "jeg vet ikke" hvis noen spør om noe man ikke vet om islamsk teologi. Min erfaring er at de spør veldig få "vanskelige" spørsmål, de spør mer om hvordan du har det og hvordan du opplever ting. 

3. Er du redd for å be fremmede hjem til deg?
Jeg har ikke hørt om at noen av gjestene har oppført seg ubehagelig på noen måte, tvert i mot er de veldig vennlige og enkle gjester. Hvis du bor alene og ikke føler deg komfortabel med å ta noen alene hjem til deg kan du enten samkjøre besøke med noen i familien din, venninner eller rett og slett avtale å møtes ute på en café. Det viktigste er at du er villig til å møte noen.

4. Hva spør de om?
Alt mulig. Jeg har opplevd at de ønsker å fortelle om egne opplevelser med muslimer eller reiser til muslimske land, og har spørsmål ut fra egne tanker og tro. De er også nysgjerrige på ting fra media og hva du mener om det. Som f.eks politihijab og terror. 

5. Hva forventer de?
En kopp te og noe å sitte på. Du trenger ikke diske opp med stor middag, hjemmebakte kaker, støvfritt hus eller nye klær. De er interessert i å snakke med deg, og kommer ikke for å bli imponert over dine ting eller hjemmets utseende.

6. Må jeg misjonere?
Du trenger ikke å prakke islam på noen, men bare ved å være et hyggelig medmenneske og muslim vil du være en levende invitasjon i deg selv. 

7. Hva gjør vi etter besøket?
Det er opp til dere. Har du fått deg en ny venn, er det ikke noe bedre enn det, men det innebærer ikke noe oppfølgingsansvar eller plikt til å ta i mot flere besøk. Dette er en helt frivillig kampanje drevet på individuelt engasjement.

8. Snakker du ikke bra nok norsk?
Bare prøv, de fleste forstår hverandre med villighet og innsats.

9. Er du redd for at de har med seg hund?
Si fra på forhånd, men jeg har ikke møtt noen som har kommet med hund.

10. Tror du at ikke-muslimer er nedjas?
De er ikke det. Det er profetens eksempel å invitere på mat, drikke og dialog, så du gjør sunnah og noe svært viktig for islam. Alle muslimer blir på dommedag spurt av Allah swt, hva de har gjort for å fortelle sine naboer og andre om islam. Har du gjort din plikt? Nå har du i allefall muligheten til å gjøre noe godt for deg selv, for andre og for det evige liv insha Allah.

God tetid!


2 kommentarer:

amrama sa...

Kjempeflott! Hadde egentlig ikke trodd det skulle bli så populært! Men har en del spørsmål..
Når det fram til de menneskene som trenger det mest? De med flest fordommer? Og de som faktisk åpner hjemmene sine? Er det de som trenger det mest, eller de som allerede er ganske åpne?
I samme mening - å bli bedre kjent med nye kulturer, hadde det ikke vært en ide at også vi hadde invitert f.eks muslimer hjem til oss på kaffe/te? For å vise at heller ikke våre hjem er så "farlige" for deres kultur?
Sjøl har jeg ikke hengt meg på denne tea-time, men har jo bodd sammen med en muslim, og drukket både kaffe og te hjemme hos muslimer opp til flere ganger...

Valgerd sa...

Hei amrama!

Ja, du stiller noen interessante spørsmål der. Jeg tror ikke det finnes en metode for å tvangsfjerne fordommer, og det vil alltid være ytterligheter i begge ender av skalaen. Allikevel tror jeg det å myke opp de som er litt skeptiske men fortsatt nysgjerrige, er en svært god idé. og ja, hvorfor ikke gjøre en kampanje andre veien? For meg som urban, etnisk norsk bosatt i Oslo, føler jeg at det å gå hjem til noen er å legge lista høyt, så de er jammen modige!