tirsdag 12. mars 2013

Status mars 2013

Hei til alle som leser bloggen! Takk for alle kommentarer og mailer, ja til og med telefoner som jeg mottar fra lesere.

De siste to årene jeg har jeg deltatt i mange debatter, både på nett og i andre sammenhenger, som Litteraturhuset, hos Aschehougs forlag og ved private arrangement. Du har sikkert sett meg på tv, lest om meg i aviser eller magasiner, og kanskje hørt meg på radioen flere ganger?

Offentlighetens har sin pris. Selvfølgelig krever det mye arbeid og tid til slike aktiviteter, men å fronte en upopulær religion som konvertitt/overløper, er som å gå konstant i motvind. De fleste er i mot deg. Det er verken årsaken til at jeg konverterte eller ønsket å blogge offentlig, men en naturlig reaksjon på noe folk flest ikke forstår. I tillegg har vi mengden av sjikane, trusler og hatmeldinger man mottar for å ha kontroversielle meninger. Det paradoksale er at det er mine "trosfeller" som kommer med de verste utspillene. Selv om vi kaller oss muslimer, har vi ikke mye til felles når det gjelder livssyn.

Det jeg står ovenfor hele tiden er en motvilje, fra konservative muslimer og fra ikke-muslimer, som ikke vil akseptere at det finnes flere former for praktisering av islam. At jeg som sekulær muslimer som støtter likestilling og egne frie valg, liksom ikke er en "skikkelig muslim". Mange går til det skrittet å si at jeg ikke er muslim i det hele tatt.

I ytringsfrihetens land, må dere gjerne mene det. Si hva dere vil. Men jeg er muslim. Jeg følger den troen som jeg ser i Allah swt, Koranen og profeten Muhammed saaws fotspor. Jeg trenger ikke å forsvare meg, krangle, debattere eller sloss for min tro. Det har heller aldri vært min intensjon, verken med bloggen eller deltagelse i offentlige debatter. Min misjon har hele tiden vært å vise frem en annerledes stemme, som også finnes. Verken ødelegge for andre eller fornærme noen. Kanskje hjelpe noen, vise en vei for de som ikke tror det er mulig. Det har jeg fått bevist gjennom stor leserrespons.

Jeg er ikke alene. Over hele verden blåser en liberal vind av medmenneskelig nestekjærlighet og toleranse som moderate og moderne muslimer omfavner. Det er ikke lenger frykt og tradisjoner som blir milepælene for religionsutøvelse, men åndelig selvutvikling og arbeidet for en bedre verden, miljø og medmennesker. Vi som tør å fortsatt bære tittelen muslim, som stolt tar oppgaven med å vise Guds kjærlighet og nåde, i en verden som er full av fordommer og skeivbilde for hva islam egentlig er; vi gjør en stor og viktig jobb. Men den jobben har en høy pris. Ingen bør gjøre den alene. Flere ganger har jeg prøvd å danne et nettverk av moderne og moderate muslimer i Oslo/Norge. Hver gang har jeg innsett at moderate og liberale muslimer ikke ønsker en flokk av meningsfeller å støtte seg bak, men står for sin egen tro i eget liv. De prioriterer ikke å danne et religiøst fellesskap når livssynet kan brukes positivt i det livet de allerede lever. Det har jeg måttet akseptere, selv om jeg fortsatt savner andre liberale muslimer å be sammen med på fredager, eller søke råd og støtte hos når tro og prøvelser føles tungt alene.

Det kommer en ikke ubetydelig mengde e-mail til meg (valgerd2003@yahoo.no) med spørsmål om islam, religionshistorie, kultur, politikk, feminisme og personlige ting. Jeg tar meg tid til å svare, men det kan gå noe tid før du får tilbakemelding. Det går også an å legge igjen en melding på pressemobilen min 98817430.

Jeg har valgt å legge min tid og mine krefter på annet enn islambloggen den siste tiden, men jeg har ikke blitt borte. Jeg bare velger mine kampsaker med omhu. Livet som "lyskriger" krever fokus.

Foto: Stian Antonsen

Ingen kommentarer: