mandag 11. november 2013

Radikalisering

To unge, somalsk-etniske søstre fra Bærum reiste nylig til Syria for å delta i den påståtte "hellige krigen" der. Sannheten er at det foregår en borgerkrig mellom flere hundre forskjellige opprørsgrupperinger og president Bashar Al-Assads militære styrker. Den arabiske våren som startet med borgerkrig i Tunisia og senere spredte seg til Algerie, Egypt og Midt-Østen har pågått i snart tre år nå. Grupperinger som ønsket demokrati og mer frihet begynte å gjøre opprør, samtidig som andre grupperinger som ønsker en muslimsk stat med sharialover også begynte å kjempe for sin sak. I dag er opprøret et kaos av grupperinger med forskjellige målsetninger, og opprørsstyrker som blir støttet av utenlandske organisasjoner. Noen har fått penger og våpen fra USA, andre av Russland og Iran. Det snakkes også om at Saudi-Arabia vil støtte med egne soldater fremfor å gi pengestøtte til opprørere som i stor grad har blitt finansiert av terroristorganisasjoner.

I Norge er vi rystet etter å ha fått vite at et sted mellom 30 - 40 muslimske, norske statsborgere, med utenlandsk opprinnelse, har reist til Syria for å kjempe i kampene på opprørernes side. De sier at de er dedikerte muslimer som må hjelpe sine muslimske brødre og søstre i Syria. Fra å være en revolusjon mot undertrykkelse og manglende muligheter har det blitt en religiøs og etnisk krig. Syria består av en blandet befolkning hvor flest sunnimuslimer bor, men også shiamuslimer, arabiske alawitter, arabiske kristne, kurdere, druzere og syrisk-tyrkiske bor. En svært blandet befolkning, slik vi har sett har medført store problemer med å forme et demokrati i Irak. Når en stat ikke før har kjent frihet og demokrati, men grupperinger har blitt undertrykt over lang tid, vil det nødvendigvis ta lang tid, og trenge mye støtte utenfra for å få til en mer stabil situasjon. Verden står ikke akkurat klar til å hjelpe. Syria er et betent sår i Midt-Østen som splitter øst og vest, mange stater har egeninteressert i det strategisk plasserte landet mellom Irak, Tyrkia, Iran, Jordan, Libanon og Israel.

Hvem er så disse norske muslimene som frivillig reiser inn i en krigssone og risikerer liv og helse for andres revolusjon? Noen er kanskje av syrisketnisk opprinnelse, men langtfra alle. Jo, de er fundamentalistiske og radikale muslimer som har en trosoverbevisning om at rettsskafne muslimer har plikt til å delta i hellig krig med sine likesinnede brødre. At det å dø som martyr i hellig krig er den største ære, og at innsatsen skal belønnes med Paradis og stort behag i det evige livet.

Vi har sett en økende trend i at konservativ islam står for en stor del av trosopplæringen i moskeene og hjemmene, og enkelte grupperinger går enda lenger ved å bygge nettverk av aktivister. I Norge har gruppen "Profetens Ummah" utmerket seg de siste to åra, med demonstrasjoner foran ambassader, Stortinget og holdt egne pressekonferanser. PST følger nøye med på utviklingen og har i sine siste trusselvurderinger uttalt at det er en økning i radikaliseringen, men at det fortsatt er en liten gruppe som kan utgjøre en reell trussel. Noe de frykter er at de norske muslimene skal få opplæring og trening fra utlandet, slik flere nå gjør - i Syria.

Jeg har flere ganger blitt spurt om hva som radikalserer muslimer. Det finnes ikke ett enkelt svar på det. Personlig tror jeg det handler om en kombinasjon av flere risikofaktorer og kanskje også noen tilfeldigheter. Etter 22. juli ble folk flest bekymret for radikalisering og ekstremisme, for nå fikk befolkningen virkelig øynene opp for  ekstremisme av annen politisk ideologi enn islamisme. Tross at terrorisme ikke er ukjent for Norge og Europa, har vi aldri tidligere opplevd en så voldsom terrorhandling på norsk jord. I 2012 deltok jeg på Radikaliseringskonferansen til Justis- og beredskapsdepartementet, og kommer til å delta i år også. I år avvikles den torsdag 28. november på Politihøgskolen. Jeg deltar også i en gruppe av mennesker som bryr seg som kaller seg "Motoffensiv til ekstreme meninger på nett", opprettet av Humanetisk Forbund. Vi har hatt flere samlinger og kurs, og skal nå i november holde et seminar for gruppen.

Personlig har jeg engasjert meg sterkt i nettdebatter og jobbet systematisk informativt via blogger og annen debatt i media, spesielt mot islamsk fundamentalisme og radikalisering. Jeg har møtt mye motbør og sjikane fra meningsmotstandere. Nettdebatt kan være et skittent spill, og derfor er jeg glad for at flere store debattsteder som nettavisenes kommentarfelt nå vil kreve registrerte deltagere hvor identitet må oppgis. Tiden for anonyme trusler og mobbing bør være over. Nettet er en viktig arena for sosial kommunikasjon, og som blogger merker jeg selv stor pågang fra lesere og folk som trenger hjelp til å forstå islam eller ber om støtte til å gå sin egen vei.

Istedenfor å snakke om skyld og årsak til radikalising mener jeg det er på høy tid å komme med konkrete tiltak for å motarbeide den. I fjor lanserte departementet en egen telefontjeneste og nettside som ga råd om hvordan man kunne forholde seg til radikalisering hvis man møtte på mennesker som hadde forandret seg. Jeg vet ikke hvilken effekt den tjenesten har hatt. Jeg ser av programmet for Radikaliseringskonferansen 2013 at politiet og barnevernet skal sterkere inn i forebyggingen.

Jeg tror det er liten sjans for å endre et menneskes holdninger ved press eller debatt. Konsekvensene må være konkrete skal det ha noen nytteeffekt. Som at du ikke får komme til denne moskeen hvis du har slike holdninger. Du får ikke delta i dette forumet når du publiserer islamistisk hatpropaganda, eller at du må ha samtaler med sosiallærer eller barnevernet om du oppfordrer eller bidrar til rasisme eller mobbing på en skole. Ord må forplikte, vi kan ikke lenger la folk med rare meninger forbli ukonfrontert. For de finner sine likemenn, spesielt på nettet, og får styrket sine syke holdninger, og motivasjon til å fortsette. Forebygging handler om å behandle folk likeverdig og godt fra de er født, om å gi alle en sjanse, om åpenhet, frihet og støtte til å være den du vil være, ytringsfrihet og demokrati på sitt beste. Men det innebærer også et sterkt forsvar av disse verdiene, og jeg har mer tro på konfrontasjon, forpliktelse og konsekvenser enn avisinnlegg i ekkokammer og demonstrasjonstog. Det er ikke der kampene skal kjempes.

I syv år har jeg vært muslim. De første årene gikk jeg ofte til forskjellige moskeer på religionsopplæring. Jeg så og hørte ting som sjokkerte meg, men ante ikke hvordan jeg kunne ta til motmæle uten å bli oppfattet som blasfemisk eller respektløs. Jeg hadde ingen erfaring med å debattere med muslimske lærere. Jeg begynte forsiktig å diskutere med de jeg ble kjent med, men ble forundret over hvilke sosiale spilleregler som fortsatt levde i disse miljøene. "Respekt" er et ord som misbrukes til å tie eller se gjennom fingrene med overgrep i forskjellige former. Jeg tok til motmæle på nettet, men skulle ønske jeg kunne ha endret systemet fra innsiden. Det er ikke lett å få til det, men for hver elev som ikke protesterer, fortsetter systemet uforstyrret fra generasjon til generasjon. Det samme gjelder i hjemmet. Når et familiemedlem begynner å interessere seg for å bli en "skikkelig god muslim" og søker læring på nettet eller begynner å gå i grupper som predikerer en intolerant og fundamentalistisk tolkning av islam, vil personen gradvis begynne å forandre holdninger, oppførsel og språk. Dette er øyeblikket hvor de som står nærmest må reagere. Ta debattene, utfordre, sett krav. Det er så viktig at foreldrene SER sine ungdommer og våger å stå opp for egne trostolkninger og verdisyn. Mange muslimer som har innvandret til Norge har lært seg å se islam i lys av det å leve i et sekulært og moderne samfunn. Når deres ungdommer beskylder dem for å ha blitt dårlige muslimer fordi de har jenket på muslimske regler føler mange at de ikke kan ta til motmæle. Kanskje har de selv dårlig samvittighet for at de har jenket seg eller rett og slett bare aldri våget å ta debatten. De har bare latt tiden og situasjonene ta valgene for seg, nå føler de kanskje skam og føler seg programforpliktet som muslimske foreldre til å støtte opp om barnas egenmotivasjon til å bli "bedre muslimer".

Vi må ikke forveksle det å være religiøs med å bli en fundamentalist eller radikalisering. Mange flotte muslimke ungdommer søker en sterk religiøs indentitet og engasjerer seg i ungdomsforeninger og frivillig arbeide. Dette er flott! Rabitas ungdom er et eksempel på dette, og ildsjelen Djamel Selhi er en nydelig mann, far og muslim som brer sine omsorgsfulle vinger over ungdommene som ønsker mer av islams lære og fellesskap i sitt liv. Det er ikke disse vi skal bekymre oss for!

De vi skal bekymre oss for er sinte ungdom som stadig snakker om urettferdighet, som isolerer seg og sitter timesvis på islamistiske forum, paltalk eller fatwabanker, som slutter å debattere islam fordi de alltid blir så sinte at de avslutter debatten med at alle nordmenn er khafir (vanntro) og at ingen muslimer i Norge kan noe om islam. De som ønsker seg vekk fra vårt frie demokratiske samfunn, som trekker i stadig særere antrekk, får seg likesinnede omgangskrets og blir tausere. Disse er på god vei til å være hjernevaskede, og kan utgjøre en trussel for seg selv og andre. Det er lov å ta kontakt med foreldre, lærere, barnevern, moskeledere og politet når du blir bekymret. Ingen har vondt av en oppklarende samtale. Og selv om en samtale kanskje ikke løser situasjonen, er det et sterkt signal om at noen bryr seg, noen ser deg - og noen liker ikke at du har blitt som du har blitt. Lar vi dem være i fred er det bare en bekreftelse på det de allerede tror, at ingen bryr seg. Ironien er at disse menneskene ofte kommer tilbake til det mangfoldige samfunnet når de har fått oppleve at det de trodde på ikke holdt mål. Drømmen om det perfekte trossystem var ikke feilfri, og det skal masse tid, omsorg og tålmodighet til, så vil slike fanatiske oppheng gi slipp. Uansett hvilken ideologi vedkommende har satset på.

Derfor bryr jeg meg, og derfor vil jeg fortsette å jobbe mot fundamentalisme og radikalisering, av alle politiske, ideologiske og religiøse systemer - som hindrer frihet og likeverd for alle.


Foto: nytimes.com


21 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

Jan Harald Pedersen sa...

Jeg er såkalt "etnisk norsk" og innlemmet i statskirka.I min barndom husker jeg søndagene med gudstjeneste på radioen og lukten av søndagsmiddagen som sto på ovnen eller var i stekeovnen.Alt var fred og ro.
I de siste 30 år har derimot vært uten fred og ro....tv`n har ført krigene og tragediene rett inn i stua.
I tillegg har det kommet adskillige såkalte asylsøkere fra muslimske,arabiske land. De står for en voldelig måte å løse problemer på....hevn. I tillegg er vi norske "vantro".De har en slik kultur som ikke egner seg til å bli interigert i det norske samfunnet...de kan bl.a ikke gifte seg med en IKKE muslim osv.
All den negative energien de har tatt med seg fra sine land,virker destabiliserende på det norske samfunnet. Debatten er igang og meningene er mange,men verst er det at hvis noen norske-NORSKE,skriver eller uttaler seg MOT disse muslimene/Islamistene...så kommer stemplet "rasist".
Jeg er redd for at om noen år vil vi ha like tilstander som i de landene de kommer fra....krig og uenighet mellom forskjellige grupper/religioner.
Jeg er for å begrense sterkt denne innvandringen til Norge. Arbeidsinnvandring derimot er greit,de tilfører Norge noe og bidrar til felleskassa.
De øvrige snylter på felleskassa mens de utøver kriminalitet som voldtekt,ran og drap.
Norge har importert et stort problem...noe må gjøres før det tar helt av.

kari anne thorsen sa...

Ikke bare nordmannen som ledet massakren i Nairobi, antall radikaliserte nordmenn som reiser til Syria for å sloss for al Qaida & Co viser al al Qaida også leder de tvilsomme imanene i såkalte norske moskeer. Dessverre har naive norske politikere både bedt om - og lagt tilrette for svineriet.

Fatima sa...

Tydelig burde folk innse at problemet ligger ikke i religionen, men i folket som skulle utøve etter det vi kjenner til som Islam. Folk som truer andre på liv og død eller gjøre skade på vedkommende er ikke i samsvar med Islam!

efemie sa...

Når øye for øye er sterkere en tilgivelse da e det ikke mere å forvente..
Koranen e full av hat og hevn desvere.. :-(

Fatima sa...

Koranen er løsningen på alt det vonde som skjer I verden.
Grunnen til at alt som skjer rundt oss er at disse muslimene netopp ikke følger koranen.
For den som veit så er den bare full av kjærlighet fra skaperen av alt som er mellom himmel og jord.
INGEN andre kan finne en bedre løsning enn Allah/Gud.
Fasiten er Koranen men dessverre er det få som veit det.
Derfor er det greit å søke/finne ut hva Koranen sier før man uttaler seg om noe man ikke har peiling på Efemie.

metron sa...

"Koranen er løsningen på alt det vonde som skjer I verden."

koranen er ikke løsningen på noe som helst. koranen er en del av problemet.

"Grunnen til at alt som skjer rundt oss er at disse muslimene netopp ikke følger koranen."

Grunnen er at nettopp disse muslimene også finner bakgrunn for sine handlinger i koranen. Det gjør de så lenge koranen kan tolkes i det vide og det brede og det fortsetter de med så lenge koranen eksisterer og de tror på innholdet.

"For den som veit så er den bare full av kjærlighet fra skaperen av alt som er mellom himmel og jord."

Nei, ikke kjærlighet, men hat. Og noen skaper finnes det ikke bevis for.

"INGEN andre kan finne en bedre løsning enn Allah/Gud."

Jo, det finnes mye bedre alternativer. Nemlig å ikke la seg binde til å tro på noen gud i det hele tatt.

"Fasiten er Koranen men dessverre er det få som veit det."

Igjen fullstendig skivebom fra deg. koranen er ikke noen fasit, ingen løsning. koranen inneholder kun fantasiene til muhammed, ikke noe annet. Ingen såkalte "hellige" bøker inneholder noen som helst sannhet, det er bare en samling av forfatternes fantasier og ønskedrømmer og primitive menneskers forsøk på å forklare verden omkring oss.

"Derfor er det greit å søke/finne ut hva Koranen sier før man uttaler seg om noe man ikke har peiling på Efemie. "

efemie har helt rett. koranen er full av hat og hevn, men det å man være ikke-muslim for å skjønne. Som muslim blir du forblindet av koranens falskhet, en falskhet som lurer deg til å tro at den inneholder kjærlighet, mens innholdet egentlig er hat.
Det er ikke bare islam som er falsk, alle religioner er falske. Det finnes ikke bevis for noen guds eksistens i det hele tatt, og i alle fall ikke for noen gud slik som beskrives i koranen og bibelen. Derfor bør slike bøker leses med fornuften intakt, da finner man ut hvilke fantasier disse egentlig består av og da lar man seg heller ikke lure til å tro på innholdet.

Mohamad Osman sa...

hvor mange av dere som sier at islam oppfordrer til hat har lest eller vet noen ting om quranen ?
jeg er muslim , jeg er gift med en norsk dame , jeg har norske barn jeg føler meg mere norsk enn det arabiske landet jeg kommer i fra og jeg har lest quranen mere enn 100 ganger og kan si at den som leser den boka og forstår den RIKTIG kan aldrig mene at boken i seg slev får mennesker til å hate andre eller bli terrorister , så vær så snill å les boken før dere går å snakker dritt om den . er virkelig tragisk å se folk som dere med så lite kunnskap slenge med leppa . jeg oppfordrer dere til å finne en setning i fra quranen som tilsvarer den dritten dere sier om den . let og jeg vedder på at mens dere leter så kommer dere til å angre det dere skrev her .
vær rettferdig å slutt å hat selv før du prøver å smøre alt hat på folk som kommer hit for å ha et bedre liv og prøver å være god borgere men blir dessverre møtt av sånne som dere "ikke rasister"

Jan Harald Pedersen sa...

Mohammed,hvordan kan DU vite at DU har lest Koranen "riktig"? Dersom du har lest denne boken "mere enn hundre ganger",så er du enten blitt hjernevasket,som de fleste muslimer,eller lider av dårlig hukommelse? Er du for "Sharialover" også?
At du er gift norsk,betyr vel at den norske kvinnen måtte konvertere til Islam før det kunne skje. Hva med dine dvs.deres barn...hva blir de opplært til å være i Norge?
Jeg garanterer at de også er tvunget til å lese Koranen og fremføre bønner "an mass".
Vi trenger ikke forøvrig å LESE Koranen...det er nok å se hvordan den blir praktisert i arabiske/muslimske land....hvorfor kommer dere ellers til Norge og andre VESTLIGE land???(hvem er det som hater og sprenger bomber?)

Thunder sa...

Det er ikke nordmen eller andre i Vest-Europa som forårsaker radikalisering av unge muslimer. Det er islam. Det er ikke diskriminering eller manglende inkludering som er problemet. Det er islam.
Skulle noen ha blitt radikalisert i denne verden, så burde det ha vært minoriteter i den muslimske verden, der menneskerettigheter er et fremmedord og religiøse og humanister blir forfulgt og trakassert og utstøtt for sitt livssyns skyld. Fører dette til radikalisering av disse minoritetene? Nei. Vi ser ingen kristne terrorister, ingen buddhistiske terrorister, ingen humanetiske terrorister, ingen bahai-terrorister.
Det er hatet i islam som er problemet. Det er ikke tilfeldig at dette er den eneste religionen med massiv støtte til folk som myrder i sin guds navn.

metron sa...

"jeg har lest quranen mere enn 100 ganger og kan si at den som leser den boka og forstår den RIKTIG kan aldrig mene at boken i seg slev får mennesker til å hate andre eller bli terrorister , så vær så snill å les boken før dere går å snakker dritt om den ."

Det er nettopp det mange av oss som kritiserer islam faktisk har gjort. Vi har lest koranen, men beholdt vår sunne fornuft. Les boka med fornuften intakt, så kanskje du også ser noe av hatet som ligger i bunnen av budskapet.

" jeg oppfordrer dere til å finne en setning i fra quranen som tilsvarer den dritten dere sier om den . let og jeg vedder på at mens dere leter så kommer dere til å angre det dere skrev her ."

Det holder å se på hvordan "vantro" omtales i koranen. Bare det at koranen skiller mellom muslimer og vantro, bekrefter hatet. Et slikt skille mellom mennesker finner man også i bibelen, så koranen er ikke den eneste boka med et slikt hat. Men den er den verste av de to.

"vær rettferdig å slutt å hat selv før du prøver å smøre alt hat på folk som kommer hit for å ha et bedre liv og prøver å være god borgere men blir dessverre møtt av sånne som dere "ikke rasister""

Jeg hater ikke mennesker, jeg forakter ideologier som islam og nazismen. Man blir ikke rasist av å forakte ideologier og religioner. islam er ingen rase, muslimer er heller ingen rase, så rasisme kan du ikke snakke om. Og det at det finnes mennesker som forakter religionen/ideologien du tror på, det må du bare akseptere så lenge du bor i et fritt land.

Bjørn sa...

Jeg vil gjerne ha svar på en ting:

Koranen er Guds ord (viss jeg har forstått rett)

I koranen står det enkelt og greit "viss en hedning ikke vender seg til Gud må han drepes"

Hver så snill å forklar hva det egentlig betyr viss det er ment i fred.

Må jo nesten spørre spørsmålet "hva er Gud" da ikke sant

Takk


Ummati sa...

Hei Bjørn,
Kan du bla opp i quranen og vise meg "viss en hedning ikke vender seg til Gud må han drepes".

Nesten morsomt, men også litt skremmende når folk skriver slike kommentarer, men har har aldri bladd i Boka, bare hørt fra noen som har fra noen som....
Eller kanskje sett på mye kristen tv, hvor det er mye anti-islam holdninger og de tar ut en setning uten å referere neste, altså utelater "drep dem hvis de sloss mot deg i Mekkah."

Ikke ta siat ut av sin kontekst :o)

-Akhtar

Ummati sa...

Hei Bjørn,
Kan du bla opp i quranen og vise meg "viss en hedning ikke vender seg til Gud må han drepes".

Nesten morsomt, men også litt skremmende når folk skriver slike kommentarer, men aldri har bladd i Boka. Hørt fra noen som har hørt fra noen som....

Eller kanskje sett på mye kristen tv, hvor det er mye anti-islam holdninger og de tar ut en setning uten å referere neste, altså utelater "drep dem hvis de sloss mot deg i Mekkah."

Ikke ta siat ut av sin kontekst :o)

- Ummati

Bjørn sa...

Hei Ummati. Jeg var på bibloteket og fant koranen på norsk.
Jeg fant ut at koranen er veldig enkel oppbygd. Korte ord med et nummer som referanse, det virker heller ikke for meg som man må lese den fra begynnelse til slutt.
Jeg havna tilfeldig på den....

Terje S sa...

Muslimer er som andre reigiøse, de leser en ting og tolker det som de vil, og forkjellige gruperinger har sine tolkninger, her ligger det generelle hovedproblemet med religion.

Min oppfordring til Muslimer, Kristne og alle andre slaver av gamle tekster, revider bøkene! skriv teksten i et utvetydig språk som ikke lar seg misbruke og mistolkes.

Terje S sa...

Muslimer er som andre religiøse, de leser en ting og tolker det som de vil, forskjellige gruperinger har sine tolkninger, og det er det generelle problemet med religioner.

Min oppfordring til Muslimer, Kristne og alle andre slaver av gamle tekster, revider bøkene. få et utvetydig språk som ikke lar seg misbruke. Når en bok er eldre enn 50 årbegynner kulturforskjeller å kjøre seg gjeldende, og dermed kan ting fort bli mistolket. Koran sier klart og tydelig at jeg som ikketroende skal drepes, når en (moderat) muslim påstår noe annet er det jo tydelig at det her trengs en omfattende omskrivning til.

metron sa...

Kan anbefalde boka "islam og terrorisme" av Mark Gabriel, tidligere muslim, imam og professor i islams historie ved AL-Ahzar universitetet i Egypt. Han tar blant annet for seg akkurat dette med "hellig krig" og dette med at alle som ikke vil underkaste seg islam skal drepes. Han tar for seg mer også, særlig ondskapen og hatet som ligger i islam.

Stian Slatlem sa...

Det er nesten morsomt hvordan muslimer febrilsk fisker frem den den klassiske "tatt ut av konteksten" med en gang man de blir konfrontert med elendigheten i Koranen....

IslamProsjektet sa...

Synes begrepet 'radikalisering' blir kapret. For de fleste foreldre i norge er det vel fortsatt slik at ungdom radikaliseres om de går over til en ideologi/religion der kvinner nektes å gifte seg med menn av diverse religioner, der homofile nektes retten til et legalt kjønnsliv etc. Når man flytter begrepet over til noe helt ekstremt som knyttes til voldsbruk blir det ganske så unyttig etterhvert.

IslamProsjektet sa...

mohammad osman:

du er norsk sier du? men mener du at koranen har rett når den sier at jenter kun skal kunne gifte seg med muslimer. Mener du at homofiles kjønnsliv er en straffbar synd? I så fall mener jeg at du kun er norsk på papiret og ikke mer enn det.