fredag 25. september 2015

Eid Moubarek!

Torsdag 24. september feirer vi Eid al-Adha. Dette er offerfesten etter pilgrimsreisens ende.
Vi feirer med fellesbønn i moskeen på morgenen før vi fortsetter hjemme. Noen velger å gå ut å spise på restaurant, mens andre har familie og venner på besøk hjemme. Det er også vanlig å gi gaver, nye klær og masse godterier til barna. Siden jeg er den eneste muslimen i min familie pleier jeg å gå ut å spise et sted jeg vet jeg treffer andre muslimer, eller feire med noen nære venner.

I går hadde jeg en sterk og rørende opplevelse i Rabitamoskeen da noen eldre damer jeg ikke har møtt før satt ved siden av meg og snakket, ba for oss og inkluderte meg i deres fellesskap. Det var en riktig god Eid for meg. Jeg har også fått en liten Eidgave i år, noe jeg ble kjempeglad for! Det betyr så mye å ha noen å hygge seg med når det kommer en slik stor dag for muslimer.

Det som ikke var så hyggelig i går var nyhetene om de døde pilgrimmene i Mina. På denne dagen samles alle for å kaste stein på en imaginær satan, og dette er veldig risikabelt med millioner av mennesker samlet sammen i trange forhold. Det skjer ulykker hvert år selv om myndighetene i Saudi-Arabia stadig forbedrer transport, sikkerhet og vakthold rundt Hajj. I panikken som oppsto rundt steinene som traff mennesker begynte folkemengden å presse og trampet ihjel over syv hundre mennesker. Over åtte hundre er skadet og ligger på sykehus. Det er så forferdelig trist. Må Allah swt gi de paradis, stakkars mennesker. Mine tanker og bønner går til de pårørende, familie og venner.

Dette er en sterk påminnelse om at vi ikke vet hva livet har i vente. Når vi har det som best kan det plutselig ta slutt. Og da må vi bare akseptere det. Det eneste vi kan gjøre er å være forberedt på denne sannheten. Å holde oss ajour med å rense våre hjerter, gjøre gode handlinger, gjøre opp for de dårlige, bidra der vi kan og se litt rundt oss. I dag er det fredag og en ny fellesbønn venter. Kanskje du har lyst til å bli med?


Ingen kommentarer: